De Weekkrant (29/4/2009):

Swingen met de bal

Utrechter Wilco Nijland zet eerste Wereld Kampioenschap bossaball op poten

UTRECHT – Bossaball, euh… wát?! Nog maar weinig mensen kennen dit spectaculaire balspel, maar daar gaat Utrechter Wilco Nijland verandering in brengen. Met zijn bedrijf Music and Sports zet hij het eerste WK Bossaball op poten, dat start op maandag 4 mei in Turkije.

Zelfs een niet-sportliefhebber kan waarschijnlijk een brede glimlach niet onderdrukken bij het zien van een potje bossaball. Want spectaculair is het zeker. Bossaball is een mix van volleybal, voetbal en turnen en het wordt gespeeld op twee luchtkussens met daarin trampolines. Ondertussen klinkt er opzwepende Zuid-Amerikaanse Bossanovamuziek. Probeer maar eens stil te blijven zitten.

Wilco organiseert het WK bossaball samen met WOW Hotels. Het evenement duurt vijf dagen omdat op die manier beide resorts, zowel Bodrum als Antalya, aan bod komen.

Brazilië

De beste vijf bossball-landen strijden om het Wereld Kampioenschap; Nederland België, Brazilië, Koeweit en Singapore. Volleybal vormt in principe de basis van bossaball, al gaat dat voor de Brazilianen niet op. “Die spelen eigenlijk alleen met de voeten”, weet Wilco. “Ons doel is natuurlijk om van Brazilië te winnen. Ja, we maken zeer zeker kans! De Brazilianen zijn ook wel eens laks, of spelen teveel voor de show.”

Supergaaf

Bossaball wordt op dit moment in vijftien landen gespeeld. Wilco bracht het drie jaar geleden naar Nederland. Met zijn bedrijf produceert hij bossaball-evenementen over de hele wereld.

Een hele organisatie. “Maar supergaaf”, vindt Wilco. “Er is niets mooier dan aan de basis te staan van de ontwikkeling van een nieuw spel. Je moet alles ontdekken, iedereen vindt het leuk, en dan werkt het ook nog eens. Het is ontzettend leuk om ervoor te zorgen dat heel Nederland straks weet wat het is.”

Een filmpje en meer informatie vind je op de website

www.bossaballsports.com.

Belg

Bossaball is bedacht door de Belg Filip Eyckmans, ex-manager van de band dEUS. Zijn idee begon te groeien toen hij op tournee in Brazilië capoeira-acrobaten aan het werk zag. Op www.bossaballsports.com geeft hij aan hoe hij op het idee kwam: ‘Twintig jaar geleden zag ik op een tennisclub een soort attractie, twee trampolines, waar je met een bal naar een soort gat moest gooien. Het zag er leuk uit. Maar er zat geen tempo, geen rally in het spel. Het was springen, stoppen, en telkens die bal weer gaan halen. Dan kwam de hype van het beachvolley. En ook die trampolines met benjitouwen, die je wel eens ziet in shopping-centra.

Ik heb die ideeën wat samengevoegd, een beetje gepikt van elke sport.’

Muziek

Music and Sports BV is een bedrijf dat sport, beweging, muziek en entertainment combineert. Volgens Wilco Nijland is muziek namelijk van grote waarde voor de uitstraling van een sport. En het draagt bij aan de sfeer op een evenement, met name natuurlijk voor het publiek. Meer op www.musicandsports.nl.

(OGL press is a newspaper that researches around the world the most innovative and exciting sports. An article has been dedicated to Bossaball after that the Netherland’s Bossaball national team won the world cup)