Onbekend maakt onbemind: kom zondag naar de Bossaball-initiatie in het gemeentepark

nieuwsblad1-bossaball

DESTELBERGEN – Bossa wat? Bossaball, dus. Heel eenvoudig uitgelegd een relatief nieuwe sport die voetbal, volleybal, gymnastiek en capoeira combineert in een spectaculair kijkstuk. Zondag kan u demo’s zien en het zelf gaan uitproberen in het park achter het gemeentehuis van Destelbergen. En u maakt er meteen kennis met een kenner: Stijn Gysel, een jonge Destelbergenaar die Master Sportmanagement studeert aan de UG en de nobele taak kreeg om via zijn stage bij recreatiesportfonds FROS de sport te promoten.

‘Doordat FROS onder meer kleine sporten wil ondersteunen en hen groot wil maken, kreeg ik de opdracht in het vorig academiejaar bossaball te promoten. Daarom wilde ik de sport van binnenuit leren kennen en ben ik beginnen te bossaballen. Ik had meteen de smaak te pakken’, vertelt Stijn, die na een jaar stage zowel speler als bestuurslid is van Bossabal Belgium vzw.

Bossaball is een spectaculaire attractie die door haar opvallende verschijning altijd en overal de aandacht weet te trekken, dat zal u zondagmiddag wel merken. ‘Mede omwille van het opblaasbare speelveld, dat overal kan opgezet worden en aan beide zijden van het net een trampoline heeft’, aldus Stijn. ‘De sport zelf wordt gespeeld met twee teams van elk 4 of 5 spelers. Het doel is voor elk team om de bal op grond van het speelveld van de tegenstander te krijgen.’

Het idee komt hier bij ons eigenlijk uit Brazilië overgewaaid, waar de verschillende invloeden van beachvolleybal, beachsoccer en capoeira werden gecombineerd. In België zijn er momenteel twee clubs: een club in het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke en een in Mortsel. ‘Het is de bedoeling om in de komende jaren clubs op te richten over geheel Vlaanderen én Wallonië. Zo zijn er nu al plannen voor de oprichting van een nieuwe club in Gent’, aldus de jonge promotor uit Destelbergen.

Op de Bossaball-kennismakingsdag in het kasteelpark kan u zondag tussen 13 uur en 18 uur wedstrijden tussen ervaren spelers volgen, net als demonstraties van het nationale team . Er zijn workshops bossaball voor iedereen boven de veertien jaar. Met wat balgevoel en wat volleyballvaardigheden in de vingers kan u er zo aan beginnen. ‘Er komen ook wat spectaculaire tricks aan te pas, maar dat zijn louter showelementen’, voegt Stijn Gysel er nog aan toe.