Bossaball, mix van voetbal en volleybal op een trampoline

Bossaball is een nieuwe balsport die de technieken van volleybal en voetbal combineert met de stunts van turnen en gymnastiek. De trampolines, luchtkussens en Zuid-Amerikaanse muziek maken het spel anders dan gewoon volleybal. Bossaball is bekend in verschillende landen over de hele wereld en nationale, Europese en wereldkampioenschappen zijn al meerdere malen georganiseerd. Bossaball kan gespeeld worden bij een bossaballclub, maar de bossaballspeelvelden kunnen ook op een willekeurige locatie opgezet worden.

Bossaball, de mix van voetbal, volleybal en gymnastiek

Bossaball is een balsport die in 2005 in Spanje bedacht is door de Belg Filip Eyckmans. Bossaball is een mix van volleybal, voetbal en gymnastiek en wordt gespeeld onder begeleiding van Zuid-Amerikaanse muziek. Dit verklaart ook de naam bossaball, wat afkomstig is van bossanova, een Braziliaanse muzieksoort die vanuit de Samba is ontstaan. Bossaball bevat elementen van verschillende sporten, namelijk capoeira, samba, gymnastiek, voetbal, volleybal en acrobatie. Hoewel het speelveld meer op een volleybalveld lijkt, kunnen er in het spel technieken van zowel voetbal als volleybal gebruikt worden. De luchtkussens, trampolines en muziek zorgen ervoor dat er elementen van capoeira, samba en acrobatie terugkomen in het spel.

Het speelveld

Net als bij volleybal is het speelveld gescheiden door een net. De hoogte van het net wordt afgestemd op het niveau van de spelers en trampolines aan elke zijde van het net maken het mogelijk om de bal over het net te spelen. Het overige speelveld bestaat uit een luchtkussen. Omdat bossaballvelden opblaasbaar zijn, zijn de speelvelden verplaatsbaar. De speelvelden zijn op bijna alle ondergronden te plaatsen, wat de locatie voor bossaball flexibel maakt. Het opzetten van een speelveld duurt ongeveer drie kwartier. Het Bossaballterrein bestaat uit twee trampolines omgeven door luchtkussens met daartussen een verstelbaar net (de hoogte isafhankelijk van het niveau van de spelers). Het terrein meet 17,90 op 13,45 meter. Hoewel het bestaat uit een gigantische metalen constructie (250 kilo ijzer), kan het speelveld in minder dan 45 minuten worden opgezet.

De teams

Bossaball wordt gespeeld met twee teams. Ieder team heeft een eigen speelhelft. Een bossaballteam bestaat uit 4 of 5 spelers, waarvan een aanvaller die plaats neemt op de trampoline. De overige spelers uit het team nemen plaats op het luchtkussen. Tenslotte is er een scheidsrechter aanwezig die zowel het spel als de muzikale begeleiding regelt. De scheidsrechter wordt bij bossaball ook wel samba referee genoemd.

Spelregels

Bij bossaball is het de bedoeling dat er wordt gescoord door de bal te spelen op de grond van het speelveld van de tegenstander. De bal mag maximaal vijf keer tussen de spelers van hetzelfde team worden overgespeeld voordat de bal over het net gespeeld wordt. Voor het overspelen kan de voetbaltechniek en de volleybaltechniek gebruikt worden.

Voetbaltechniek

Bij de voetbaltechniek kan de bal overgespeeld worden door gebruik te maken van alle lichaamsdelen, behalve de armen en handen. De bal kan bijvoorbeeld gespeeld worden met de voeten, de borst of het hoofd. Bij het scoren met de voetbaltechniek scoor je 3 punten als de bal op het luchtkussen in het speelveld van de tegenstander terecht komt. Als er wordt gescoord in het trampolinegebied, levert dit nog 2 punten extra op, waardoor er 5 punten gescoord worden. Als er gebruik gemaakt wordt van de voetbaltechniek, dan mag je de bal twee keer achter elkaar raken om over te spelen.

Volleybaltechniek

Bij de volleybaltechniek wordt de bal onderhands of bovenhands met de armen of handen gespeeld. Bij het scoren met de volleybaltechniek scoor je 1 punt als de bal op het luchtkussen in het speelveld van de tegenstander terecht komt. Als er wordt gescoord in het trampolinegebied, levert dit nog 2 punten extra op, waardoor er 3 punten gescoord worden. Als er gebruik gemaakt wordt van de volleybaltechniek, dan mag de bal, in tegenstelling tot de voetbaltechniek, bij het overspelen maar een keer geraakt worden.

Kampioenschappen

Er bestaan ook bossaball-kampioenschappen. In september 2016 zijn er Nederlandse kampioenschappen gespeeld in Zeeland. Daarnaast zijn er ook internationale kampioenschappen bossaball, waarbij de Nederlanders het niet slecht doen. In december 2013 was er op Bonaire een wereldkampioenschap waar Nederland heeft gewonnen. In 2016 heeft Nederland goud gewonnen bij een kampioenschap in Argentinië. Naast Zuid-Amerika en Nederland wordt bossaball ook gespeeld in veel andere Europese landen als Spanje, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Roemenië en Tsjechië. Maar ook in Israël, Egypte, Saoedi Arabië, Qatar, Koeweit, Singapore en Ecuador wordt er bossaball gespeeld.

Bossaballclubs in Nederland

In Nederland zijn in meerdere plaatsen bossaballclubs te vinden. In 2018 zijn er bossaballclubs te vinden in Utrecht, Almere, Nijmegen, Leidschendam, Groningen en Assen. Ook kunnen bossaballvelden worden gehuurd en geplaatst worden op locatie. Zo wordt er bijvoorbeeld ook op het strand bossaball gespeeld. Tenslotte is het soms ook mogelijk om bossaball in trampolineparken te spelen.

Bossaball On Tour

Bossaballspelers hebben al vaak demo’s komen geven op stranden, in scholen, op festivals,… Over de hele wereld zijn er ondertussen Bossaballploegen te vinden. In 2007 zal er een Bossaball tour zijn in Brazilië.