Terloops 10.11.2006: Thomas Devos

Bossa Nova met ballen

Brussel – Een nieuwe sport bedenken, dat is wat Filip Eyckmans heeft gedaan. Combineer gewoon trampolines, beachvolleybal, voetbal, bossa novamuziek, gymnastiek en capoeira met elkaar en maak er één sport van. Het resultaat is bossaball, het excentrieke broertje van beachvolleybal.

De man achter bossaball is de Antwerpenaar Filip Eyckmans, ex-manager van rockband dEUS en tegenwoordig hoteleigenaar in Spanje. De muzikale invloed bij bossaball moeten we dan ook niet ver zoeken. Op tournee met dEUS in Brazilië zag hij zijn inspiratie bij de kunstjes van enkele capoeira-acrobaten aan het werk op het strand. Gefascineerd door de Braziliaanse vecht- en danssport wou hij dit in iets nieuws verwerken. Met capoeira en beachvolleybal in het achterhoofd liet hij zijn fantasie los op de wereld, bossaball was geboren.

Bossaball wordt gespeeld op één groot luchtkussen met in het midden een volleybalnet. Aan beide zijden van het net staat een trampoline. Enkel de speler die op de trampoline staat, mag de bal al springend naar de overkant brengen. Hierbij mag hij elk lichaamsdeel gebruiken om de bal zo spectaculair mogelijk te raken. Salto’s, handenstand en koprollen zij hierbij niet meer dan normaal.

Een team bestaat uit twee tot vijf spelers die de bal onderling acht keer naar elkaar mogen passen. Je scoort een punt wanneer de bal het ‘gewone’ speelveld van de tegenstander raakt.

Raak je de trampoline, dan krijg je drie punten. Enige uitzondering is de ‘bossawall’. Het spel gaat gewoon door als de bal dit luchtkussen rond de trampoline raakt.

Maar bij bossaball bepalen niet alleen de acrobatische bewegingen het spel. Er zijn ook drie ‘scheidsrechters’ die het spel begeleiden. Eigenlijk zijn deze ‘scheidsrechters’ niet nodig voor het spel. Ze zijn er puur voor de sgrrt. Eén referee begeleidt het spel en levert instant-commentaar. Een tweede referee speelt percussie en de derde is gewoon een DJ die de bossa nova en samba op de toeschouwers loslaat. Sport en muziek hand in hand!

OGL press